Több mint 20 éves internetes portál
Internet — 2017 június 09, 4 622 Megtekintés
10 tipp, hogy biztonságosan böngészhess az interneten

Az egyik legnagyobb számítógépes biztonságtechnikai cég a Kaspersky kutatásából kiderül, hogy minket ért kibertámadások majdnem 50%-a a böngészőkön keresztül történik. Hogyan védekezhetünk ezek ellen a támadások ellen? Lássuk a 10 legfontosabb dolgot.

1. Mindig legyen frissítve a vírusirtónk

A számítógépünk legnagyobb védőbástyája egy jó antivírus program és egy tűzfal. Ma már sok ingyenes program áll a rendelkezésünkre, de ha igazán biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes a fizetős vírusirtók között is szétnéznünk.

2. Ne nyissunk meg gyanús oldalakat és fájlokat

A különböző kamu oldalak, ingyenes iPhone-t ígérő hirdetések és gyanús e-mailek mögött sokszor olyan kártékony programok rejtőzhetnek, amik észrevétlenül okozhatnak kárt a gépünkben. Kerüljük az ilyen gyanús oldalakat és ne nyissunk meg semmilyen fájl, ami nem megbízható forrásból érkezett.

3. Figyeljünk oda, hogy mit töltünk le

Csak megbízható jól ismert forrásból töltsünk le programokat és kerüljük a különböző torrent és fájlmegosztó oldalakat. Figyeljünk oda a programok telepítésénél, hiszen ha figyelmetlenek vagyunk könnyedén hozzájárulhatunk egy-egy kéretlen böngészőkiegészítés telepítéséhez.

4. Állítsuk be megfelelően a böngészőnket

Szánjunk rá egy kis időt és ismerjük meg a böngészőnk által nyújtott biztonsági lehetőségeket és használjuk ezeket. A legtöbb modern böngésző számos lehetőséget és beállítást tartalmaz, amikkel szabályozhatjuk, hogy milyen erős biztonsági fokozaton szeretnénk böngészni.

5. Ne tároljunk szenzitív adatokat

Soha ne mentsük a jelszavainkat a böngészőinkben, töröljük ki sűrűn a böngészési előzményeinket és a sütiket. Ezzel biztosíthatjuk, hogy senki se férhessen hozzá az értékes adatainkhoz.

6. Válasszuk meg jól a jelszavainkat

Használjunk erős jelszavakat, amik nem csak számokat, kis- és nagy betűket, de speciális karaktereket is tartalmaznak. Ne használjuk minden oldalon ugyanazt az egy jelszót és a fontosabb jelszavainkat (net-bank például) ne használjuk sehol máshol a neten.

7. Deaktiváljuk a nem használt kiegészítőket

Ha felesleges kiegészítők vannak a böngészőnkben telepítve vagy egyáltalán nem használjuk a Flash-t például, akkor ezeket kapcsoljuk ki teljesen. Ezzel sok támadást előzhetünk meg.

8. Használjuk okosan a böngésző kiegészítőket

Használjunk bátran különböző biztonsági kiegészítőket vagy Ad-Blockot, legyünk óvatosak azonban az egyéb kiegészítőkkel. Ellenőrizzük sűrűn, hogy nincs-e olyan add-on telepítve, amiről nem tudjuk, hogy micsoda vagy nem mi telepítettük.

9. Mindig frissítsük a programjainkat

Állítsunk be automatikus frissítést a böngészőinkre és más programjainkra is. Sok programban vannak olyan hiányosságok, amiket csak idővel találnak meg. Ezekre jelenetek megoldást az időnként érkező frissítések. Ha nem telepítjük ezeket, akkor olyan biztonsági réseket hagyhatunk, amiket a támadók könnyedén kihasználhatnak.

10. Legyünk óvatosak a nyílt hálózatokkal

Ha egy kávézó vagy gyorsétterem WiFi-jét használjuk mindig kapcsoljuk be a tűzfalat és lehetőleg használjuk privát böngészést, hogy a sérülékeny hálózaton keresztül ne lehessünk adathalász támadás áldozatai.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?