Több mint 20 éves internetes portál
Egészség — 2014 január 20, 3 163 Megtekintés
A betegségek lelki okai

A kineziológia, a természettudományok ismerői jól tudják, hogy a megbetegedések sokszor pszichés okokra vezethetőek vissza. Az orvostudomány is elismeri, hogy a betegségek lelki okai között mind az alacsony önértékelés, a traumák átélése, vagy például a nemi szerepek nem megfelelően történő megélése is megtalálható. Számtalanszor hallani olyan páciensekről, akik folyamatosan fizikai fájdalmakra panaszkodnak, pedig egyetlen kontrollvizsgálat sem mutat ki semmit, s a leletek sorra negatívak. De mit tehetünk abban az esetben, ha látszólag teljesen egészségesek vagyunk, mégis egészségügyi gondokkal küzdünk a mindennapokban?

Hazánkban sokkal több betegnek lenne szüksége pszichológus segítségére, mint ahányan ténylegesen úgy döntenek, hogy szakember keresnek fel, és a lelki dolgok végére járnak. A szégyenkezés pedig a legrosszabb tanácsadó ebben az esetben, ugyanis a betegségek lelki okai akár odáig fajulhatnak, hogy szenvedélybetegség alakul ki, mely aztán konkrét egészségkárosodással jár, vagy a tünetek oly mértékben felerősödnek, hogy az már a mindennapi életminőséget is rontja. 

Sokan keresik fel orvosaikat migrénnel, fejfájással, s a szakember számára egyáltalán nem könnyű azonnal rátalálni az okokra. Egy sor vizsgálat szükséges ahhoz, hogy a szervi károsodást ki lehessen zárni, s a legtöbbször csak ezután merül fel annak kérdése, hogy esetleg pszichés háttér tehető felelőssé a tünetekért. 

Ahhoz, hogy szakorvosa a megfelelő kezelést tudja ajánlani, nagyon fontos, hogy őszinte legyen vele, és ha úgy véli, az átélt traumák, veszteségek, stressz, vagy Önt mélyen érintő események játszhatnak közre, akkor a sikeres gyógyulás érdekében ezt mindenképpen ossza meg vele!

A betegségek lelki okai sokszor egyértelműbbek, mint azt hinnénk. Kutatások bebizonyították, hogy például a mellrák a genetika és a számos befolyásoló tényező mellett a beteg nőiségével kapcsolatos problémái miatt is kialakulhat. Test és lélek egy egészként funkcionál, ne feledkezzen hát meg arról, hogy elrendezze a saját magával kapcsolatos kétségeit. Az önmagunkra szánt idő sokszorosan térül meg, ha megismerjük azt a személyt, akivel valójában egész életünket le kell majd élnünk. Ez pedig nem más, mint saját magunk!

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?