Több mint 20 éves internetes portál
Egészség — 2012 május 21, 2 610 Megtekintés
A dohányzási törvény 2012-es szigorításáról

Az 1999. évi XLII.törvény módosításaként született meg a 2012. január elsejétől hatályos új dohánytörvény, mely az eddigieknél szigorúbb rendelkezésekkel lép fel a nemdohányzók védelmében. A törvényi szabályozás tényleges, szankciókkal történő betartatása gyakorlatilag az idei év április elsejétől lépett életbe, amikortól ugyanis akár 50 000 forint bírsággal is sújtható az, akit az arra nem megengedett területen érnek dohányzáson az ÁNTSZ munkatársai. (forrás: Törvény.hu)

A törvény legtöbbeket érintő része a zárt térben történő dohányzásra vonatkozik, valamint arra, hogy közoktatási intézmények, egészségügyi szolgáltatók, valamint gyermekvédelmi intézmények területén tilos a dohányzás. A munkahelyek esetében is csak az arra kijelölt helyen történhet meg ez. A zárt térben történő dohányzás tilalma alól a törvény kivételt képez a pszichiátriai betegeket gondozó intézmények és a börtönök esetében.

A vendéglátóhelyeket, éttermeket és szórakozóhelyeket szintén érintő törvényi szabályozás értelmében csak szabadtéren, kerthelyiségben kijelölt dohányzó helyen gyújthatnak rá a vendégek, vagy a bejárattól öt méteres távolságban. Ha ez nem valósítható meg, akkor a bejárat előtt. Az természetesen már más kérdés, hogy ez milyen hatással lesz majd az egyes vendéglátó egységek forgalmára.

A gyermekek védelmében a játszóterek 5 méteres közelében sem pöfékelhetünk januártól, a ami még sokakat érint, az a buszmegállókban is csak a kijelölt helyen történő dohányzás engedélyezése. Sokak örömére a vasúti kocsikban is tilos ezután rágyújtani, sőt, a peronon, a vonatra várakozva is. A törvény szigorításával a nem titkolt cél a nemdohányzók védelme, továbbá hosszú távon a dohányzási szokások megváltozása, és az arról való leszokás elősegítése.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?