Több mint 20 éves internetes portál
Munka — 2018 január 08, 3 681 Megtekintés
A szociális jogok európai pillérét elfogadták az EU vezetői

Idén novemberben az EU 28 tagállamának vezetője és a 3 központi intézményének összes vezetője aláírta a nyilatkozatot Göteborgban, amely a szociális jogok európai pillérét hozta létre. A nyilatkozatban 20 elvet és jogot is meghatároztak, amely a jól működő és méltányos munkaerőpiacok alátámasztását segíti elő. Jean-Claude Juncker szerint azonnal akciótervet kell kidolgozni a nyilatkozat alapján és minél előbb el kell fogadni és alkalmazni a pillért.

Jüri Ratas, – aki Észtország kormányfője – szerint ez a pillér mindent összefoglal, amiben most Európa hisz. Egy olyan Európa létrehozása a cél, amely megszünteti a munkanélküliséget, a szegénységet és segít a diszkrimináció elleni küzdelemben. Az új Európa lehetőséget biztosít minden fiatalnak.  A cél egy igazságosabb Európa létrehozása.

Összesen 20 alapelvet fogalmaztak meg, a 3 jog alatt:

  • a munkaerőpiachoz való szabad hozzáférés és egyenlő lehetőségek biztosítása
  • tisztességes munkafeltételek és dinamikus munkaerőpiacok
  • támogatás, integráció és szociális védelem

A 20 pont között megtaláljuk a minőségi oktatást, a nemek közötti egyenlőségeket, a munkavállalás aktív támogatását. A munkakörnyezet biztonságos és rugalmas és a bérek tisztességesek. A nyilatkozatban kitérnek a munkanélküliek, hajléktalanok, családok és az idősebb korosztály alapjogaira is. Az egészségüggyel kapcsolatban az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés a legfontosabb. A törvényalkotást az EU a tagállamokra bízta, de a szociális jogok európai pillérének szellemében kell ezeket a törvényeket megalkotniuk. Célzott támogatásokkal az Európai Bizottság támogatni fogja a jövőben az európai társadalmi összetartozást.

A Bizottság ezen felül szorgalmazza, hogy minden apa a gyermek születésekor 10 szabadnapot kapjon a munkaadójától, és hogy a gyermekek 12 éves koráig a szülők 4 hónap szülői szabadságot is kaphassanak. Ez régebben csak 8 éves korig járt, most ezt szeretnék kiterjeszteni 12 évre. Ezen felül szorgalmazzák, hogy a gondviselő jogosult legyen a rugalmas munkavégzési feltételekre és azt kérhesse munkaadójától. A gondozók és a szülők érdekében az egyensúly megteremtéséről szól ez a törvényjavaslat is.

 

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?