Több mint 20 éves internetes portál
Ingatlan — 2012 január 22, 3 572 Megtekintés
Ablakzár meghibásodás és javítás

Gyakran csak az ablakkeretek figyeljük és ez alapján következtetünk, hogy milyen állapotúak a nyílászáróink. Pedig az idő az ablakzárakat is megviseli. Gondoljunk csak bele, hogy az évek vagy akár évtizedek alatt hányszor nyitottuk és zártuk ablakainkat, vagyis mennyiszer használtuk az ablakzárakat.

Ezért nem csoda, ha egy idő után a működésük már nem a régi, de meghibásodásuk korántsem jár együtt az ablakok kényszerű cseréjével. Hogy a zár javítható vagy cserére szorul, érdemes szakemberre bízni, aki alapos vizsgálat után meghozza a döntést ebben a kérdésben. Sokszor előfordul, hogy az ablakokat nem tudjuk rendesen bezárni, a probléma mégsem a zárszerkezet meghibásodásából adódik.

Lehet akár egy rosszul méretezett szigetelőanyag, mely az ablakszárnyak elvetemedését okozza. A zárnyelvek beragadása adódhat a festésből is, hiszen ha az ablaknak erre a részére is kerül a festékből, az könnyen odaszárad és mozdíthatatlanná teszi a zárnyelvet. A pallótokos ablakok esetében a kengyelzárak hibáinak oka legtöbbször a tengelyek kopása, akárcsak a gerébtokos ablakok beeresztős és bevésős zárainál.

A többpontos rúdzáraknál bascule- és forgórudas zárakat alkalmaznak. Ezek legtöbbször nem a használattól hibásodnak meg, hanem vagy a rozsda vagy a beszáradt festék miatt akadoznak. Ha megtisztítjuk és beolajozzuk őket, nincs szükség a cseréjükre.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?