Több mint 20 éves internetes portál
Egészség — 2013 június 02, 2 552 Megtekintés
Az egészséges életmód fogalma

Diéta és a plusz kilóktól való megszabadulás? Rendszeres, nagy aktivitással végzett testmozgás? Stresszkezelés és lassabb élettempó? Gyógyszermentesség és természetes gyógymódok alkalmazása? Az egészséges életmód fogalma mindannyiunk számára mást és mást jelent, természetesen attól függően, milyen hatások és tapasztalatok értek bennünket életünk során.

Napjainkban lerágott csontnak tarthatják sokan a felesleges kilókkal folytatott küzdelmet, hiszen úton-útfélen ez a téma jön szembe velünk. A siker kulcsa részben a megjelenésen és a magabiztosságon múlik, s legyen szó akár párkapcsolatról, karrierről, a munkahelyi feladatok ellátásáról, tény, hogy a külső hatalmas jelentőséggel bír, még akkor is, ha ezt sokan tagadják. Ezért tehát nyilvánvaló, hogy mindenki – nemtől függetlenül – szeretne megfelelni egy általa elképzelt ideálnak.

Az egészséges életmód fogalma azonban jóval többet takar, mint pusztán a külsőségekért folytatott harcot. Tény ugyan, hogy saját testképünk nagymértékben hozzájárul magabiztosságunkhoz, lelki egyensúlyunkhoz, de az olyan hétkönapi rossz szokások, mint a cigaretta, vagy a túlzott alkohol fogyasztás is megkeseríthetik életünket a későbbiek folyamán.

Testi-lelki egészségünkre való odafigyelés valami olyasféle komplex dolog, melyet az egészséges életmód fogalma nem képes a maga teljességében leírni. Szükséges hozzá némi genetika, odafigyelés, a szenvedélybetegségek leküzdése, táplálkozási ismeretek, mértékletesség az étkezésben és a bennünket ért hatások, incidensek és stressz megfelelő helyen és módon való kezelése. A lecke adott, tanulni és változtatni pedig sosincs késő.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?