Több mint 20 éves internetes portál
Egészség — 2014 április 27, 3 034 Megtekintés
Az éjszakai álmatlanság okai

Rohanó mindennapjainkban gyakran elfeledkezünk az egészséges táplálkozásról, a testmozgásról, vagy éppen az elegendő alvásról, pedig ezek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy energikusak lehessünk, és teendőinket maximális erőbedobással tudjuk végezni. Meglepően sokan szenvednek azonban álmatlanságban, de fontos tudni, hogy a gyakran javasolt altatók korántsem jelentik a legjobb megoldást a problémára. Mint sok más betegség esetében, itt is sokkal fontosabb feltérképezni, hogy melyek az éjszakai álmatlanság okai.

Mivel az érintettek közül nem mindenki fordul orvoshoz, így jóval kevesebb diagnosztizált panaszról tudni, mint ahányan valójában küzdenek az elalvással, vagy ébrednek fel az éjszaka során gyakran, ezzel szinte lehetetlenné téve a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás nyújtotta kipihentséget. Az éjszakai álmatlanság okai nagyrészt pszichés tényezőkben, mentális betegségekben keresendőek. A depresszióban, pánikbetegségben, vagy különféle szorongásos panaszokban szenvedők között kiemelt mennyiségben fordulnak elő azok, akik alvásgondokkal is küzdenek.

Természetesen számos egyéb oka is lehet annak, ha valaki álmatlanul hánykolódik éjszakánként. A többműszakos munkarend, és az időzónák közötti repülés természetes esetein felül nem szabad elfeledkezni azokról sem, akik valamilyen belgyógyászati, neurológiai betegség miatt nem tudnak aludni.

Ma már alvásklinikákon végzett speciális vizsgálatok is segítik a betegek gyógyulását, valamint annak feltárását, hogy az éjszakai álmatlanság okai miben is keresendőek pontosan. Az alapbetegség kezelése az elsőszámú szempont, mely hozzájárulhat a helyzet rendeződéséhez, az altatók hosszú távon semmiképpen nem bizonyulnak megfelelő választásnak.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?