Több mint 20 éves internetes portál
Tudomány — 2014 június 22, 3 156 Megtekintés
Az orchidea gondozása

Több ezer fajtája él  bolygónkon, de ezek közül csak néhány faj vásárolható meg a kereskedésekben. Az orchidea hazánkban is igen kedvelt, a tömör levelű, hosszú szárakon elhelyezkedő, pillangóra emlékeztető virággal rendelkező növényt ugyanis szívesen választják ajándékba, vagy egyszerűen csak az otthonok díszítésére. Mielőtt azonban e növény mellett tenné le voksát, hasznos tudnia néhány dolgot ápolásával kapcsolatban.

Az orchidea gondozása korántsem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre hangzik, de tény, hogy néhány alapvető szabályt muszáj betartani, ha nem szeretné, hogy a különlegesség elpusztuljon. Az első és legfontosabb, hogy hagyományos virágföldbe semmiképpen sem szabad ültetnie. A virágboltokban beszerezhet speciális orchidea táptalajt, ami főként fenyőkéregből, és hozzá hasonló, laza szerkezetű összetevőkből áll. A normál virágföldben gyorsan megfullad a növény, így az egyébként évente egyszer elegendő átültetésnél erre ügyeljen fokozottan!

Hetente elegendő egyszer megöntözni, a legjobb számára az esővíz, melyet mindig felülről kell ráönteni. Az orchidea gondozása során érdemes tisztában lenni azzal, hogy a virág a trópusokon a fák tetején él, és az esővízből jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz.

Ha levelei lógni kezdenek, érdemes a páratartalmon, vagy az öntözési szokásokon változtatni. A locsoláskor hasznos lehet a cserépre nejlont húzni, hogy a páratartalom magasabb legyen számára. Permetezheti is leveleit, ez szintén hozzájárul egészségének megőrzéséhez. Ha az orchidea gondozása az előírtaknak megfelelően történik, növekedéssel és virágzással hálálja meg a gondoskodást.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?