Több mint 20 éves internetes portál
Egészség — 2012 február 12, 1 955 Megtekintés
Életünk megnehezítője; a fejfájás

Sokunk életének megkeserítője a fejfájás.  Kiváltó okainál és az esetleges szervi elváltozásoknál fogva számtalan válfaja létezik, természetesen eltérő testi tüneteket és fájdalom erősséget produkálva. A leggyakoribb természetesen az a típusú fejfájás, mely mindannyiónknál előfordul időnként a kimerültség, az idegi túlhajszoltság miatt. Sokan ekkor egy fájdalomcsillapító bevételével le is tudják a problémát.

Napjainkban nem ritka, hogy a hirtelen érkező frontok és a szélsőséges időjárási viszonyok már egészen fiatal korban kiváltják a frontérzékenység tüneteit. A visszatérő fejfájás és a nyomásváltozás hatására is bekövetkező testi tünetek, a kellemetlen szédelgés általában néhány nap alatt elmúlik.

Probléma valójában akkor van, ha frontoktól és fáradtságtól függetlenül, rendszeresen életünk megnehezítőjévé válik a lüktető fájdalom, a migrén. A szédüléssel, hányingerrel, fényérzékenységgel és rendkívüli hevességgel járó tünetek okára sokszor csak hosszadalmas szakorvosi vizsgálatok után derül fény. Kezelési módszere az egyén kórtörténetét figyelembe véve történik, ám sajnos nem mindig maximális az elért eredmény. Az ideggyógyászok többsége úgy tartja, hogy a migrént gyógyszerekkel kordában lehet tartani, de megszüntetni valójában lehetetlen.

Nem ritka, hogy a fejfájás idegrendszeri gondokra utal, melynek kezelése szintén nem egyszerű feladat. Mindenki belátása szerint dönthet, hogy szeretné-e szervezetét gyógyszerekkel terhelni rendszeresen, vagy inkább a kiváltó ok megszüntetésére helyezi a hangsúlyt. Egy biztos: tudatosabb életmóddal, és lelki életünkre való hatékonyabb odafigyeléssel elkerülhető lenne, hogy a stressz és a túlhajszoltság rendszeresen visszatérő fájdalomhoz vezessenek. Érdemes lenne elgondolkodnunk azon, vajon mit érdemes beengedni a minket körülvevő világból, és mi az, ami már károsan hat testi és lelki egészségünkre.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?