Több mint 20 éves internetes portál
Internet — 2012 november 01, 2 668 Megtekintés
Érdemes kiszervezni a céges szerver üzemeltetését?

Magyarországon még mindig viszonylag sokan döntenek úgy, hogy házon, vagyis irodán belül oldják meg a szerver üzemeltetését. Kevés kivételtől eltekintve ez a megoldás egyáltalán nem olcsóbb, főleg nem biztonságosabb, mint rábízni a profikra a weboldalunk, vagy egyéb erőforrásunk mögött álló szerver üzemeltetését. Nem beszélve arról, hogy a kiszámítható, fix havidíj mellett sokkal könnyebb előre kalkulálni a kiadásokat.

Talán a legrosszabb lehetőség, amikor a cég vezetője rámutat egy kis szobára a lépcsőfeljáró mellett, hogy itt lesznek a szerverek, amiket saját rendszergazdával üzemeltet majd. Mivel úgy gondolja, hogy ezzel a lépéssel pénzt spórol meg, megpróbálja lefaragni a költségeket. Min lehet spórolni? A szünetmentes áramellátáson, a hűtésen, magán a szervereken, a biztonsági megoldásokon, és természetesen a rendszergazda “beszerzésén”. Egyikről sem tudja eldönteni, pontosan mi alapján válassza ki, de hallgat az ösztöneire, figyel a költségekre, és általában csalódik.

Szerver üzemeltetése: házon kívül vagy belül?

Szerver üzemeltetése: házon kívül vagy belül?

Egészen más a helyzet, ha profira bízzuk a szerverünket. Ennek különböző fokozatai vannak. Az egyik, hogy a rendelkezésünkre áll már a szerver, amitől nem szeretnénk megválni, és továbbra is megfelel az igényeinknek. Ekkor rábízhatjuk a gép sorsát egy szerverhosztinggal foglalkozó cégre. Több szintű szolgáltatást kérhetünk, kezdve az egyszerű elhelyezésig (lásd kolokáció), egészen a teljes körű szolgáltatások igénybevételéig. Míg előbbi esetben a folyamatos, zavarmentes áramellátás mellett helyet bérelhetünk egy hűtött szerverteremben, utóbbiba beletartozhat a 24 órás felügyelet és egyéb kommunikációs és biztonsági szolgáltatások.

Előfordul, hogy már a szerver beszerzését sem szeretnénk magunk intézni, inkább béreljük azokat is. Ekkor két lehetőség kínálkozik előttünk: a fizikai vagy a virtuális szerverbérlés. Míg előbbi esetben egy különálló szervert kapunk, aminek az erőforrásaival csak mi rendelkezünk, utóbbi megoldással egyedül a hardver- és egyéb igényeket határozzuk meg, a többit a szerverbérlést végző vállalat saját szerverparkján belül intézi el. A legtöbb cégnek ez utóbbi tűnik a legjobb megoldásnak, hiszen az önálló szerverhez kapcsolódó hoszting díjakat megspórolja, nem kell kifizetnie a hardver beszerzésének költségeit sem, és megbízható szolgáltató esetén biztos lehet abban, hogy adatai mindig elérhetőek lesznek.

Profi szerverterem

Profi szerverterem

Csakhogy ez már erősen bizalmi kérdés. Vajon a remélt teljesítményt hozzák-e a szolgáltatók? Miért hisszük el, hogy tudják folyamatosan biztosítani számunkra a kért minőséget? Az egyszeri vállalkozó kiadott minden felelősséget és döntési jogkört a keze közül, és már az ellenőrzés is nehézkes. A DoclerWeb letesztelt nem kifejezetten olcsó, hazai és külföldi szolgáltatókat, és kiderült, a várt vagy remélt teljesítményt sokuk nem hozta. A DoclerWeb Supermicro Microblade szervere, a szerződésben kikötött teljesítményt felmutatni képes referenciagép az egész mezőnyt állva hagyta.

Ezen trendek miatt várható, hogy a jövőben a tendencia a megbízható, folyamatosan magas minőséget igénylő webes szolgáltatások esetén, és a költségérzékeny vállalkozásoknál a szerverbérletek vagy a szerverhoszting irányába tolódik.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?