Több mint 20 éves internetes portál
Tudomány — 2017 február 05, 4 356 Megtekintés
Ezért fontos, hogy gyári kijelző kerüljön az iPhone-odba!

Egy iPhone kijelzője – beszéljünk bármilyen típusról is – minden esetben egy költséges alkatrész, amely azonban különböző okokból – főként tervezési hiányosságokból – kifolyólag hajlamos nagyon könnyedén eltörni és megsérülni. Ilyenkor a tulajdonosok többsége szeretné minél gyorsabban és minél olcsóbban megúszni a javítást, és éppen ezért hajlamosak otthon nekilátni egy cserének, esetleg olyan szervizbe vinni a készüléket, ahol a gyári alkatrész helyett egy annak töredékébe kerülő olcsóbb hamisítványt szerelnek be.

Ha esetenként jól is hangzik a több tízezer forintos spórolás, két dolgot feltétlenül jegyezzünk meg az iPhone kijelző-cseréje kapcsán:

  • Soha ne próbálkozzunk vele otthon!
  • Kizárólag gyári alkatrészre cseréljünk!

Miért ne próbáljunk iPhone kijelzőt szerelni otthon?

Leginkább azért, mert az Apple okostelefonja egy kifejezetten drága és bonyolult szerkezet, ami nagyon sok apró és érzékeny alkatrészből tevődik össze. Ezek között számtalan olyan is megtalálható, amihez elég csak rossz szerszámmal hozzányúlni, esetleg rossz irányba elmozdítani ahhoz, hogy a javítás költségei rögtön duplázódjanak vagy triplázódjanak. A veszély különösen nagy problémát okoz az iPhone 7-nél, amelynek szétszerelése nemcsak további meghibásodásokat idézhet elő, hanem a vízállóságot is azonnal tönkreteheti, amivel a későbbiekben szintén jelentősebb károk keletkezhetnek a készülékben egy szimpla kijelző-törésnél.

Miért fontos a gyári alkatrész?

Arra a kérdésre, hogy miért fontos gyári alkatrészt választanunk abban az esetben, ha ki szeretnénk cserélni iPhone-unk megsérült kijelzőjét, csak nagyon nehéz röviden válaszolni! Nézzük meg mit mond az iSamurai, az egyik legnagyobb magyarországi iPhone szerviz: A legnyomósabb érv alighanem az, hogy miközben bár a gyári alkatrészek valóban drágábbak, mint az után gyártott, illetve gyanúsan olcsó, hamisított összetevők, ez sajnos a minőségükön is maximálisan megmutatkozik majd. Ha mi próbálkozunk a szereléssel, akkor sok esetben az efféle alkatrészek már eleve sérülten vagy hibásan érkeznek meg hozzánk, de sok esetben illesztési problémák is nehezíthetik a beszerelést, éppen ezért a legtöbb szerviznek eszébe sem jut ilyenekkel kísérletezni.

Ahol azonban gyanúsan olcsóak az árak, ott jellemzően nem gyári Apple alkatrészekkel dolgoznak, és éppen ezért ezeket mindig nagy ívben érdemes elkerülni, hiszen ha megfelelően beszerelésre is kerül az új kijelző, hovatovább az működik is, egyrészt sem garancia nem jár rá – vagy csak erősen korlátozva –, sem arra nincs szavatosság, hogy fél év múlva az még mindig működőképes lesz-e. Nyilván egy Apple alkatrésznél is előfordulhat, hogy egy-két hónappal a csere után váratlanul meghibásodik, azonban ne felejtsük el: a gyártói garancia jegyében ilyenkor felár nélkül tudjuk orvosoltatni a problémát.

Ami még a gyanúsan olcsó, hamisított kijelzők ellen szól, az nem más, mint a gyakorlati minőségük, hiszen sem megjelenítésük tekintetében, sem érintésérzékenységük kapcsán nem említhetők egy lapon az Apple gyári kiegészítőivel. Ezt pedig egy gyakorlott iPhone tulajdonos azonnal észre is veszi majd!

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?