Több mint 20 éves internetes portál
Tudomány — 2013 szeptember 02, 2 390 Megtekintés
Gulyásleves a biológia érettségin!

Az idei érettségin a gulyásleves volt a menü, természetesen a 10 pontból álló feladatsor egyéb témaköröket is felölelt. Az élőlények csoportosítása után csípőizülettel kapcsolatos kérdésekre kellett a tanulóknak válaszolniuk, tehát ismételten jelen voltak – a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan – a nyílt-, és zártvégű kérdések is.

A tanárok közül sokan ötletesnek tartották a harmadik feladatot, mely Arany János egy idézetét tartalmazta, s a farkasok viselkedéséről szóló Farkaskaland indormációi alapján könnyedén lehetett válaszolni az utána feltett kérdésekre. A Pasteur megfigyeléseivel kapcsolatos feladat bizonyult talán a legnehezebbnek, és a szövegértelmezés, valamint a megfelelő háttértudás is szükséges volt a megoldáshoz. Egyes vélemények szerint inkább az emelt szintű érettségire kellett volna ennek a pontnak kerülnie.

Az adrenalin és az inzulin témaköre is helyet kapott a biológia érettségin, de a veseműködéssel kapcsolatos feladat is megtalálható volt az összeállítottak között. A kérdések a vesekő kialakulására, helyére vonatkoztak elsősorban. A fenntartható fejlődés és az erdőgazdálkodás közötti szoros kapcsolat elemzése mellett a klónozás és a biomassza is szerephez jutottak.

A biológia érettségi “életszagúságára” a legjobb példa az utolsó feladat, ahol a babgulyás receptjével találkoztak a tanulók. Természetesen nem maradhattak el utána azok a kérdések, melyek kapcsolatban hozhatóak az összetevőkkel, az állati eredetű táplálékokkal, és a növények egyes részeivel. Összességében elmondható, hogy odafigyeléssel és a háttértudás birtokában egy viszonylag egyszerűen megoldható feladatsor várt az érettségizőkre.

 

 

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?