Több mint 20 éves internetes portál
Internet — 2014 február 17, 3 597 Megtekintés
Internetes bankolás – mennyire biztonságos?

Mai életünk elképzelhetetlen az internetes bankolás nélkül, hiszen néhány kattintással elintézhetjük számláink befizetéseit, átutalásainkat, sőt, az online fizetési felületeknek köszönhetően bárhová pillanatok alatt eljuttathatjuk a szükséges összeget. Arról, hogy mennyire biztonságos ez, igencsak megoszlanak a vélemények, pláne mostanában, amikor egyre inkább elszaporodnak a banki felületek ellen intézett támadások. Világszerte több alkalommal volt már a közelmúltban is példa arra, hogy a banki adatok idegen kezekbe kerültek, ezzel anyagi kárt okozva. Emellett pedig még nem is beszéltünk azokról a kémprogramokról, vagy az adatlopásról, melyek nap mint nap leselkednek ránk az elővigyázatlan internet használat során. A helyzeten az sem javít, hogy ma többféle készüléken keresztül elérhetjük a világhálót, s ezt a hackerek igyekeznek saját hasznukra fordítani.

A B2B International felméréséből is az derül ki, hogy a hitelintézetek ügyfeleinek harmada  minden biztonsági óvintézkedés ellenére sem érzi biztonságosnak az internetes bankolás nyújtotta lehetőségeket. Különösen igaz ez a telefonon, vagy a táblagépen keresztüli fizetésre, ezt ugyanis a felhasználók 33 százaléka sem kényelmesnek, sem biztonságosnak nem tartja.

A bűnözők által leginkább támadott rendszer az Android, talán éppen népszerűsége és elterjedtsége miatt. A témában szakértőnek számító Kaspersky Lab úgy véli, hogy a mobilvírusok szinte teljes egészében kompatibilisek az Android rendszerrel, és a károkozók száma egyre csak növekszik. Nem csak a vírusírtók telefonra telepítése jelenthet megoldást, hanem a körültekintő internetezés is.

Az Android alkalmazások letöltésekor rendkívüli módon célszerű ügyelni arra, hogy honnan és mi kerül készülékünkre, valamint, hogy mihez adunk hozzáférést egy-egy alkalmazásnak. Mivel a hackerek egyre trükkösebbek, így biztonság téren is ajánlott lépést tartani velük, legyen szó akár PC-ről, akár a mindennapokban használatos bármely mobil eszközről!

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?