Több mint 20 éves internetes portál
Tudomány — 2013 június 10, 2 592 Megtekintés
Kinek kell a napenergia?

Például Önnek. Ha kicsit jobban belegondolunk a kérdésbe, szinte minden jelenleg használt energiaforrásunk eredete a nap. (Olaj, szén, szél, földgáz.) Ezekben ugyan kevésbé látszik a nap energiája mert átalakultak az évezredek alatt, de az eredeti forrás a nap, és ezek a források ráadásul korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésünkre.

Itt van hát az idő, hogy kihasználjuk közvetlenül is azt a hatalmas energiát, amit a nap sugároz felénk. A kihasználás megoldható ma már családi méretekben is. Gondolom már Ön is látott napkollektort vagy napelemet egy ház tetején. Így mindenki saját igényeinek és felhasználásának megfelelően vehet ki ebből a végtelen forrásból annyit, amire neki ott helyben szüksége van.

Ezek a megoldások azért is nagyon jók, mert decentralizáltan, apró méretekben hasznosítják az energiát. Így sokkal biztonságosabb és stabilabb az energiaellátása egy országnak is, ha több ezer kis napelemes rendszer termeli az energiát, mint ha egy hatalmas erőmű állítaná elő ugyanazt.

Sokan féltek a megújuló energia terjedésétől, és pont az volt az egyik fő érv ellene, hogy megbolygatja a jelenlegi bejáratott megoldásokat, és hibalehetőséget, instabilitást hoz.

A németországi tapasztalatok pont ennek az ellenkezőjét bizonyították be. Tehát a napenergia használatával Ön például az áramszünetmentes stabil ellátást nyeri.

A következő pont a ma rendkívül fontos takarékosság. A napkollektor által előállított meleg víz ugyanolyan jól esik fürdéskor mint egy átfolyós gázos vízmelegítőből érkező, csak ezért nem kell fizetni, hiszen a nap végezte el a melegítés feladatát. A napelemek árama ugyanúgy működteti a számítógépet, mosógépet, hűtőt vagy a világítást, mint az erőmű árama, csak éppen ezért sem kell fizetni, hiszen a nap fénye adja ehhez az energiát. Ha pedig a nap ingyen süt, akkor miért ne használnánk ki ezt a lehetőséget, és takarítanánk meg azt a kiadást, melyet ma elvisznek az energiaszámlák.

Gondoljon csak bele. Ha például a házában mindent elektromos áram szolgál ki, a vízmelegítéstől a fűtésig, akkor is el tudja látni Önt egy napelemes rendszer. (Legfeljebb kicsit nagyobb rendszerre lesz szükség.) Mit jelentene ez Önnek? Nulla energiaköltséget!
No ezek után ismét érdemes feltenni a kérdést, hogy kinek is kell a a napenergia? Valószínűleg már Önnek is.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?