Több mint 20 éves internetes portál
Egészség — 2013 május 01, 1 988 Megtekintés
Lakásban tartott macska – figyeljen oda kedvence súlyára!

Amikor állatok lakásban tartásáról van szó, mindig fontos megemlíteni, hogy különös odafigyelést, és talán több gondoskodást is igényelnek kedvenceink, ha nem akkor vannak a szabadban, amikor kedvük tartja. A viszonylag nagy mozgásigénnyel rendelkező cicák esetében sincs ez másként, hiszen bár töltsék is napjuk nagy részét szunyókálással, mégsem hasonlítható össze egy lakásban tartott macska, és a vidéki mezőkön rohangászó társának életvitele. 

Felelős állattartóként amellett sem mehetünk el, hogy nem elég csupán minden finomsággal ellátni az állatot, de a ló túloldalára sem szabad átesnünk. Kedvencünk túlsúlya éppen úgy megrövidítheti életét, mintha hiányt szenvedne bármiben is. Mivel a lakásban tartott macska jóval kevesebbet mozog, így étrendjének kialakításával, és a vele való foglalkozással tehetünk leginkább azért, hogy ne hízzon el. 

Ha nem is tudja megfizetni a sokszor igen drága, kifejezetten diétás állateledeleket, akkor legalább a tápok zsírtartalmára figyeljen oda! Húsvásárláskor gondoljon kedvencére is, hiszen kevéssel is jóllakik az állat, s így mégsem a tartósítókkal telepakolt konzervet kell neki mindig enni.

A lakásban tartott macska is igényli a mozgást. A kis szőrmókot az autóktól féltve is megadhatjuk számára a friss fűben való hempergés élményét, hiszen manapság már többféle macskahámot is beszerezhetünk, s a közeli parkban hosszú sétákat tehetünk cicánkkal. Ez is csak szoktatás kérdése, s még mindig jobb így felvenni a harcot a plusz kilók ellen, mint bánkódni, ha esetleg egy autó alatt végzi kedvencünk.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?