Több mint 20 éves internetes portál
Pénzügy — 2012 június 06, 2 838 Megtekintés
Lakásbiztosítás módosítása adat frissítéssel

Sok kárt szenvedett ingatlantulajdonos szembesült azzal, hogy a biztosítója valós kár töredékét fizette ki, pedig éveken keresztül pontosan fizetett a szerződő. A probléma rendszerint akkor kiugró, ha egy tíz, tizenöt éves lakásbiztosítás szerződésben egykor feltüntetett ingatlan és ingóság értéke a kár napján is változatlan volt.

Sokan a biztosító részéről kiküldött indexálást egy bújtatott díjemelésnek véli, pedig az indexálás az éves infláció mértékének megfelelő emelést jelent.

A másik eset, amikor a lakásbiztosítás szerződéskötés óta jelentős összegű beruházást hajtottunk végre az ingatlanon, de az így keletkezett értéknövekedést nem tűntetjük fel a szerződésben. Ilyen esetek a tetőtér-beépítés, egy új tető, vagy egy teljesen felújított ingatlan (nyílászárók, hőszigetelés, burkolat). Az ingóságokban keletkezett értéknövekedésről sem szabad megfeledkezni. A tartós fogyasztási cikkek, bútorok, TV-k jelentősen emelhetik az ingóságok értékét a lakásokban.

A másik hiba, ha nem a pótlási értékre szerződünk. Ennek elmulasztásakor a káreset pillanatában aktuális, használt értéken térít a biztosító. Viszont ebben az esetben nem tudunk ugyan olyan minőségű és állapotú használt ruhát, bútort és műszaki cikkeket beszerezni, hanem általában újat veszünk. Ezzel szemben, ha a pótlási értékre szerződünk, a biztosító mindennek az új értékét téríti.

A lakásbiztosítás kalkulátor minden esetre felkészített eszköz, amellyel könnyedén tudjuk személyre szabni a szerződésünket.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?