Több mint 20 éves internetes portál
Egészség — 2012 december 14, 2 119 Megtekintés
Laktózmentes ételek allergiásoknak, mik a lehetőségek?

Görcsök, puffadás, hasmenés? Ha ezek a tünetek közvetlenül a tejfogyasztás után tapasztalhatók, Ön minden valószínűség szerint tejcukor érzékenységben szenved. Laktózmentes ételek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy ne tapasztalja a fent említett kellemetlenségeket. De hogyan tehetné ezt meg a mindennapok rohanásában, amikor sem ideje, sem energiája azzal foglalkozni, hogy milyen táplálékot fogyaszt?

Saját komfortérzetének érdekében érdemes foglalkoznia a témával, hiszen a laktózt tartalmazó táplálékok fogyasztásának mennyiségi növelésével akár bizonyos szintű tolerancia is kialakítható. Ha azonban nem kíván ezzel kísérletezni, javasoljuk a laktózmentes ételek fogyasztását. Alapvetően a tej és a tej alapú italok és más termékek kerülése jelenthet megoldást, vagy ha nem is a teljes táplálkozásból való kiiktatásról beszélünk, akkor legalább arra érdemes odafigyelni, hogy milyen mennyiségben fogyasztjuk ezeket az alapanyagokat.

A témában járatosként és érintettként jó, ha tudja, hogy nem csak a tejtermékek, a sajtok, joghurtok, tejfölök tartalmaznak laktózt, hanem egyes gyógyszerek és néhány pékáru is. A legjobb laktózmentes ételek allergiásoknak elsősorban a zöldségek, gyümölcsök, húsfélék, vagy a kifejezetten számukra kialakított egyes margarinok és joghurtok.

Körültekintő vásárlással laktózmentes ételek könnyedén elkészíthetőek, hiszen ma már akár zabtej, szójatej, vagy rizstej is beszerezhetőek. Egyes étel házhoz szállítással foglalkozó cégeknél is van kifejezetten a laktózérzékenyek számára kialakított ennivalók, hogy egyéni érzékenységük miatt nekik se kelljen lemondani egyes finomságok élvezetéről.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?