Több mint 20 éves internetes portál
Utazás — 2012 szeptember 15, 2 216 Megtekintés
Miért éppen Crikvenica?

Crikvenica egyike Horvátország legrégebbi üdülőhelyeinek, melyet a 19. században kialakult gyógyturizmusa, kiváló strandjai és napsütéses időjárása miatt évről évre sok utazó keres fel. A Crikvenica Riviéra 25 km hosszan elnyúló partszakasza és az itt fekvő, szinte egybeolvadt öt város az Adria északi részének legfrekventáltabb turista övezete.

Crikvenica nagy múltra visszatekintő turizmusa még az Osztrák-Magyar Monarchia idején indult fejlődésnek, amikor az arisztokraták a kellemes klíma és a gyógyfürdők miatt egyre nagyobb számban érkeztek ide. Első szállodája, a ma is álló Hotel Therapia 1895 óta várja a vendégeket. A város egyik legfontosabb történelmi látnivalója az 1400-as években épült pálos rendi kolostor. Az épületet napjainkra átépítették és hotel működik benne. Közvetlenül a kolostor mellett találjuk a Szűz Mária Mennybemenetele templomot.

A crikvenicai nyaralás során érdemes a város határain túlra is kirándulást tenni. Nem is kell messzire menni, hiszen a szomszédban található az egykori falu, Kotor, ami régészeti szempontból nagyon jelentős. Az itteni ásatások során több régi épület maradványaira bukkantak. Egy templom romjait és néhány házat láthatunk itt. A falut ma már senki nem lakja, a romok között sétálva időutazást tehetünk a horvát középkorba.

Crikvenica partszakaszán Kék Zászló jelzi a víz tisztaságát és a strandok kitűnő minőségét. Legtöbbjük aprókavicsos, de homokos szakaszokat is találunk. Kisgyermekes családoknak ideális a sekély, lassan mélyülő víz és a parti fenyőerdők nyújtotta árnyék.

A város gazdag programlehetőségeket kínál a nyaralóknak. Fesztiválok, kulturális rendezvények sora tarkítja a turistaszezont, a pezsgő éjszakai életről a hajnalig nyitva tartó bárok és klubok gondoskodnak.

Szerző: Horvátország Utazó

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?