Több mint 20 éves internetes portál
Internet — 2013 január 17, 3 133 Megtekintés
Milyen a biztonságos jelszó?

A számítógépes biztonság világában kevésbé otthonosan mozgók jelszavaik megválasztásánál bizony igencsak könnyelműen tudnak eljárni. Napjaink PIN-kódok uralta világában természetes, hogy az egyszerűségre törekszünk, de nem kell, hogy ezzel adataink, személyes információink veszélybe kerüljenek. A sokak által jelszóként használt személyes adatok, névnapok, születési dátumok már rég tabunak kellene, hogy számítsanak, hiszen ezeket bármelyik közösségi oldalról elleshetik a fiókjainkat éppen feltörni szándékozók.

De akkor milyen a biztonságos jelszó? Bár a regisztrációt igénylő weboldalakon az esetek többségében felhívják figyelmünket a választani kívánt jelszó erősségére, mégis sokan megelégednek a gyenge minősítéssel. Valójában pedig nem kell hozzá órákat gondolkodni, és észben tartani sem nehéz, ha kreatívan választunk.

Akár egy hozzánk közel álló verssorból, vagy információból is generálható erős jelszó, ha például a billentyűzésnél mindig a leütni kívánt betűtől például a jobbra fent elhelyezkedőt ütjük le. A variációk száma ilyen szempontból vizsgálva tehát végtelen. További ötletként a betűket és a számokat egyedien kombinálva máris választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy milyen a biztonságos jelszó.

Természetesen joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen a biztonságos jelszó, ha manapság egy hétköznapi internet felhasználó is feltörheti a megfelelő programokkal fiókjainkat. A védelemre biztonsági beállításaink alkalmával is fordíthatunk figyelmet, nem csak a jelszóválasztás alkalmával. Az odafigyelés akár komoly bonyodalmaktól kímélhet meg bennünket.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?