Több mint 20 éves internetes portál
Tudomány — 2013 június 04, 4 837 Megtekintés
Milyen gázkazán márkák és típusok vannak?

A lakásfelújítók körében gyakran ismételt kérdés, hogy vajon milyen típusú, márkájú kazán mellett érdemes letenni voksukat. Jól ismert magyar gyártó a FÉG, de rajta kívül számos gázkazán márka is jelen van a piacon, melyekről akár a világháló segítségével is tájékozódhat, mielőtt egyiket, vagy másikat választaná. Mivel hosszú távú befektetésről van szó, mindenképpen javasolt előre tájékozódni az egyes típusok előnyeiről, hátrányairól.

Laikusok számára hasznos tudni, hogy alapvetően két típust különítünk el, ezek a nyílt, valamint a zárt égésterű változatok. A név magában hordozza az alapvető jellemvonást, bár az is tény, hogy a napjainkban gyártott termékek nagy része balesetvédelmi szempontok miatt szinte kizárólag zárt égéstérrel rendelkeznek.

Harmadik típusként emlegetik, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kondenzációs gázkazán, melynek használatával körülbelül +10 százalékos energia nyerhető hagyományos társaihoz képest. A kezdeti költségek után fokozatos megtérülés várható a kevesebb gázfogyasztás miatt. Ez utóbbi pedig nem elhanyagolható tényező a növekvő energiaárakat figyelembe véve.

A már említett FÉG mellett a piacon ismert márkának számít a Bosch, a Ferroli, a Viessmann, de hasonlóképp keresettek az Ariston, a Westen, vagy a Baxi is. A választásnál az árak mellett olyan tényezők is szerepet játszanak, mint a megjelenés, a méret, a kémény kialakítása, vagy az, hogy a falra szerelhető, esetleg az álló változat a szimpatikusabb-e.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?