Több mint 20 éves internetes portál
Egészség — 2021 november 07, 1 556 Megtekintés
Mire jó a Covid antitest teszt?

A koronavírus járvány 2020. március 11-e óta világjárvány. A WHO által pandémiának nyilvánított helyzet ma sem ért véget, és egyes országok nagyfokú átoltottsága ellenére sem lehet immunitásról beszélni. Ezt az aktuális helyzet is alátámasztja, hiszen akár oltottak is megbetegedhetnek, vagy tünetmentesen terjeszthetik a vírust. Nem véletlen, hogy felmerült a harmadik oltás lehetősége. A vélemények megoszlanak ezt illetően, és persze az sem mindegy, hogy milyen oltást kapott az egyén a korábbiakban.

 

A WHO javaslatai szerint a vakcinák egyenletes elosztása lenne fontos, hogy világszerte lehetőség nyíljon az immunitás megszerzésére. Ugyanakkor az országok az egyéni védekezésnek is kiemelt jelentőséget tulajdonítanak. A harmadik oltás beadatása előtt azonban sokan szeretnék tudni, hogy mennyi ellenanyag van szervezetükben, egyáltalán szükséges-e még egy vakcina felvétele. Ebben nyújt segítséget a Covid antitest teszt. A Centaur tesztről ritkán hallani, pedig hatékonysága mellett nem érdemes elmenni.

 

A “Centaur-teszt nem a fertőzés meglétéről ad tájékoztatást, hanem az adott pillanatban meglévő védettségről és annak mértékéről” (forrás: www.margitlab.hu). Segítségével kimutatható a fertőzésen átesés és az oltás után is a szervezetben jelen levő ellenanyag. Ez a teszt tulajdonképpen egy úgynevezett szerológiai teszt, vagyis vérből történik a mintavétel és a vizsgálat. Kifejezetten nagy érzékenységű tesztről van szó esetében, melyhez speciálisan felszerelt laboratórium szükséges. Ma hazánkban csak kevés labor van ilyen módon kialakítva, tehát a Centaur teszt is csak ilyen helyeken végeztethető el.

 

S hogy kiknek javasolt a Centaur teszt választása? Mindegy, hogy a harmadik vakcina felvételével összefüggésben, vagy egyszerűen az érintettek saját maguknak megnyugtatására történik a tesztelés, a Centaur a lehető legjobb döntés ennek érdekében. Mivel a világjárvány még javában tart, és hazánkban is emelkedő számok tapasztalhatóak, így nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, átestünk-e a betegségen, vagy a kapott vakcina valóban kiváltotta-e a kívánt hatást. A védekezés egyéni felelősség kérdése is, melyhez a magán laborok és tesztállomások nagy segítséget nyújthatnak. A Centaur teszt egyébként a koronavírus ellenanyagának jelenlétét igazolja, így a védettségi igazolvány megszerzésekor is hasznos lehet annak elvégeztetése.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?