Több mint 20 éves internetes portál
Internet — 2014 február 17, 5 704 Megtekintés
“Nem működik az internet” – miért történhet meg?

Nem működik az internet? Ilyen sajnos igen gyakran megeshet, aminek számos oka lehet. Az internet egy központi szerverről elosztva érkezik a szolgáltatóhoz, aki továbbküldi nekünk, felhasználóknak. Innen már csak az a dolgunk, hogy a routeren keresztül a számítógépünkbe, vagy laptop-ba dugjuk a kábelt, és már megy is az internet.

Egyesek otthon egy külön wifi routerrel még tovább szórják szét a netet, hogy esetleg okos telefonnal is lehessen otthon a wifit használni. A technika azonban néha ki tud rajtunk fogni, hiszen előfordulhat, hogy egy szerverparkban van egy-egy technikai hiba – annak ellenére, hogy a szerverek üzemeltetői mindent megtesznek erőn felül azért, hogy ilyen ne történhessen.

Néha sajnos előfordul, hogy az egyik szerver jobban felmelegszik mint kellene, amit esetleg a hűtő rendszer meghibásodása okozhatott, 2013-ban több ilyen jellegű leállás is történt – nyilatkozta a Rackforest szerverüzemeltető cég szakértője. Természetesen a hibát általában hamar ki tudják javítani, de igen nagy kellemetlenséggel tud járni a szerver leállása, hiszen ha a szerve leáll akkor nem működik az internet.

Ez általában nem azért szokott nagy gond lenni, mert a lakossági internet felhasználók nem tudnak otthon böngészni, hanem mert a nagy vállalati felhasználóknál milliárdos károkat is okozhat az ilyen: gondoljunk csak bele, ha egy bank rendszerei, vagy a repülőtér, esetleg a vasút áll le emiatt órákra.

 

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?