Több mint 20 éves internetes portál
Pénzügy — 2014 január 28, 2 292 Megtekintés
Nyugdíjbiztosítás adózása: adókedvezmény 2014-től

A többpilléres nyugdíjrendszer elemeként már megismerhettük a nyugdíj előtakarékossági szerződést, amely gyakorlatilag befizetései kezelésével hozammal gyarapítja a nyugdíjcélú megtakarításait. A választáskor fontos tisztában lennie azokkal az előnyökkel is, melyeket ez a lehetőség biztosít az érintettek számára, ugyanis sok más adókedvezménytől eltérően az előtakarékossági szerződés kapcsán nem függ a kedvezmény igénybevétele attól, hogy mekkora nettó jövedelemmel rendelkezik. A 2014-től megkötött nyugdíjbiztosításokat húsz százalékos adókedvezmény illet meg, mely végre talán változásokat indíthat meg a nyugdíj-megtakarítási piacon.

Mivel az állami nyugdíj valószínűleg nem elegendő arra, hogy a munkával teli évek életszínvonalát biztosítsa, így egyre többen érdeklődnek az efféle lehetőségek iránt. Bár tény, hogy a hazai lakosságnak csupán hat százaléka gondolja úgy, hogy plusz megtakarítási formák után néz, mégis tény, hogy legtöbben aggodalmaskodva tekintünk nyugdíjas éveink elé.

Az országgyűlés által elfogadott adójogszabályok módosításának értelmében a nyugdíj előtakarékossági szerződét tulajdonosa befizetéseinek húsz százalékát visszaigényelheti, ez az összeg azonban nem haladhatja meg a 100 000 forintot. A szabályozás különbséget tesz kor alapján, így akik 2020 előtt mennek nyugdíjba, 130 000 forint erejéig élhetnek az adókedvezménnyel.

Fontos tisztában lennie azzal is, hogy amennyiben a számlán gyűjtött összeget valamilyen oknál fogva igénybe veszi még a nyugdíjba vonulás előtt, akkor az adókedvezményeket vissza kell fizetnie, egészen pontosan annak 120 százalékát. ami viszont már cseppet sem hangzik jól a jövőre nagyobb adókedvezmény ellenére sem. Ha tehát nem nyugdíjcélú a kifizetés, akkor a kedvezmények megszűnte mellett a befektetések hozama is adókötelessé válik, érdemes tehát ennek tükrében hozzányúlni a megtakarított összeghez.

A nyugdíjhoz való mintegy hozzájárulásként is felfogható kedvezményt azonban nem lehet bármilyen magán bankszámlára utaltatni, az éppen az említett célt szolgálva csak az előtakarékossági számlán írható jóvá. Várhatóan a legújabb változások többeket ösztönöznek majd a nyugdíj idejére való takarékoskodásra, hiszen tény, hogy a legtöbben ingatlanra, autóra, vagy egyéb célokra tesznek félre, de csak kevesen gondolnak hazánkban arra, hogy öregkorukban miből fogják a dolgos évek alatti színvonalat biztosítani maguk számára. Az adójogszabály módosítása talán jó irányba indítja most e folyamatot.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?