Több mint 20 éves internetes portál
Tudomány — 2013 május 28, 3 071 Megtekintés
Ofszet nyomda: mit jelent ez a kifejezés?

A nagy mennyiségben történő nyomtatás alkalmával javasolt az ofszet nyomda szolgáltatásai mellett letennie voksát. Jellemzően csúcsminőségű nyomdai gépeket alkalmaznak az ezzel foglalkozó cégek, nyomdák, így legyen szó akár reklám kiadványokról, prospektusokról, névjegykártyákról, brosúrákról, termékcimkékről, vagy egyebekről, ezzel a technológiával kedvező áron juthatnak hozzá a megrendelők a kívánt mennyiséghez, ráadásul elérhető áron.

Elterjedt nyomtatási eljárásként gazdaságos és gyors megoldásként áll ipari mennyiség előállítására rendelkezésre. De mit is jelent pontosan az ipari mennyiség, és mikor érdemes a digitális nyomtatás helyett az ofszet mellett letennie voksát? Körülbelül 5000 darab névjegykártya, vagy 300 darab könyv felett már érdemes az ofszet által kínált megoldáson gondolkodnia.

Az ofszet nyomtatás során fényérzékenyített, alumínium alapú nyomólemezek segítségével történik, s a nyomtatandó részeket víz-, illetve zsírszerető rétegen keresztül különítik el egymástól. A nyomdagép formahengere hasonlóképpen fontos szerepet játszik a folyamatban, mint a gumilepedő névre hallgató eszköz.  A közvetett nyomtatási eljárás éppen erről a jellemzőjéről kapta nevét, az “Offset”-et.

A többféle felületre, papír típusra lehetséges nyomtatás során pausz papír, öntapadós papír, önátírós változat éppen úgy használható, mint a kreatív papír és karton, vagy a megrendelések nagy részét képviselő bor-, és konzervcimke. A minőség mellett a megrendelőknek a gyorsaságról sem kell lemondaniuk, mely sok esetben nélkülözhetetlen ahhoz, hogy mindennel időben végezzenek e cégek, gyártók.

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?