Több mint 20 éves internetes portál
Utazás — 2012 szeptember 02, 2 355 Megtekintés
Trogir, Horvátország kincse

Trogir nem csupán Horvátország, de a mediterrán térség egyik legszebb települése. A tengerbe nyúló félszigeten kiépült óvárosában sokszáz éves épületek között sétálhatunk, melyeket nagyon jó állapotban őriztek meg. Trogir különlegessége éppen abban rejlik, hogy történelmi belvárosa szinte teljesen eredeti arcát mutatja még napjainkban is.

Az i.e. 3. században alapított város karakterén nyomon követhetjük a rómaiak, a görög telepesek és a velenceiek hatását. Trogir óvárosa rendkívüli értéket képvisel, méltán került be az UNESCO Világörökségei közé. Mivel középkori központja viszonylag kis területen alakult ki, egy kellemes sétával az egészet végigjárhatjuk. A város legdominánsabb épülete a 13. századi Szent Lőrinc katedrális, mely kiemelkedő darabja a középkori horvát építészetnek. A Lodzsa, az Óratorony, a Hercegi Palota szintén Trogir legszebb épületei közé tartoznak.

Az óváros szélén, a tengerparton található a Kamerlengo-erőd. A hatalmas épület a velencei uralom korszakát idézi, amikor védelmi vonalat építettek ki a térségben. A 15. század közepén épült erőd belső udvara nyaranta páratlanul hangulatos kertmozivá alakul át a turisták legnagyobb örömére.

Trogirt rengeteg külföldi keresi fel és romantikus atmoszférájának köszönhetően a nászutasok is előszeretettel töltik itt a mézesheteket. A városban számtalan szálláslehetőség várja az érkezőket, az apartmanoktól kezdve az ötcsillagos hotelekig mindenki megtalálja a megfelelőt. Trogir kulturális sokszínűsége rengeteg programlehetőséget kínál a nyár folyamán. A közeli strandok és a szinte állandóan kellemes klíma – a napsütéses órák kiemelkedően magas számával – a kisgyermekes családoktól az idősekig mindenki számára tökéletes kikapcsolódást garantál.

Szerző: Horvátország.net

(0) Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?